Porchetta (varkentje) is een langzaam geroosterd varkentje, gevuld met kruiden, specerijen en diverse soorten slachtafval. Het is een typische lekkernij uit midden-Italië. De oorsprong van dit recept is onduidelijk, maar het was zeker reeds gekend bij de Etrusken.
De ingrediënten voor de vulling variëren van regio tot regio, maar doorgaans wordt voor de bereiding van een porchetta-vulling gebruik gemaakt van ofwel rozemarijn (voor een meer rustieke smaak) ofwel wilde venkel (voor een frisse smaak). Deze kruiden vindt men in overvloed rond Casa Trasimonte. Men kan ze in de tuin plukken en zelf hiermee aan de slag gaan.
Porchetta wordt vaak verkocht in kraampjes op de lokale marktjes. Maar ook op andere plaatsen langs pleinen en wegen komt men deze kraampjes tegen. De toog van het kraampje is vaak geheel gevuld met een volledig varkentje.
De porchetta wordt in plakjes gesneden en kan dienen als hoofdgerecht, of – zoals vaak gebeurt - voor het vullen van een broodje. Als je aan een porchetta-kraampje een panino misto bestelt, dan wordt het broodje gevuld met één of meerdere plakjes goed gekruide porchetta en met allerhande delicatessen van het varkentje, zoals knapperige stukjes van het oor, een stukje fegato (lever) enz. Heerlijk.
Eén kraam, Eén specialiteit. Maar zoveel smaak. Dat is Italië op zijn best.
Comentários